top of page
  • Writer's pictureKris Mampaey

me - the team - the mission - the context

Een veel voorkomende situatie die jullie waarschijnlijk herkennen; er is het besef bij sommigen dat "we iets moeten gaan doen rond digitalisering". Die "sommigen" dat is een deel van de directie en die "we" dat zijn altijd dezelfde personen (namelijk diegenen die al een smartwatch hadden toen de rest nog aan nadenken was over een nieuwe gsm). De "iets" dat is ofwel "iets met een drone", "iets met een app", of een nieuwe ERP. De vraag rond digitalisering wordt gesteld aan de externe IT-partner en als antwoord krijg je een offerte voor een MS Teams implementatie. En als je dan vraagt "what's in it for me?", dan krijg je er een headset bovenop. Als je maar snel tekent.

We gaan digitaal transformeren dus we kopen een drone!

Trouwens, als je vandaag met je organisatie nog niet van MS Teams of een soortgelijke technologie gebruik kan maken dan is er meer aan de hand dan louter een gebrekkig IT beleid, maar dat is een ander onderwerp.


Ik wil het even hebben over het belang van een goed team om een transformatie te leiden. En aangezien de wereld continu in beweging is mag je gerust ineens de lijn doortrekken naar je leiderschap van het bedrijf, en niet louter naar de begeleiding van een veranderproject. Die "sommigen" en die "we" mogen zichzelf gerust nog eens in vraag stellen. En zonder schrik te hebben van het antwoord.


Een ketting is maar zo sterk als zijn zwakste schakel. Als je weet waar de zwakste schakel zit dan kan je hiermee rekening houden met de manier waarop je de ketting gebruikt. Of met andere woorden; in het kennen van de zwakte schuilt een sterkte. Een team is complexer dan een ketting. Elk teamlid heeft zijn eigen unieke dna en zijn eigen unieke combinatie van sterktes en zwaktes, van zichtbare talenten en blinde vlekken. En dit los van de technische competenties gekregen door opleiding en/of ervaring. Afhankelijk van de situatie kan een mogelijke zwakte best wel een sterkte blijken te zijn.

En dat maakt volgens mij een goed team; allemaal individuen die elk van zichzelf en de ander hun specifieke kwaliteiten en eigenschappen kennen én ook weten waar en wanneer deze optimaal kunnen renderen. Om goed samen te werken met anderen moet je eerst goed met jezelf kunnen samenwerken. Weten waar je goed in bent en wat je minder ligt, maar ook weten wat je valkuilen zijn en de knopjes die je kunnen doen ontploffen. Er zit dus wel degelijk een "ik" in "team". Er is pas een (h)echt team als die "ik" niet in de weg staat van zichzelf én van de anderen.


Voor mij is het heel eenvoudig: sta je met je bedrijf voor een grote verandering, focus dan eerst op jezelf, leg vervolgens de focus op elk ander individu (diegene die je een belangrijke rol ziet spelen in de verandering) apart. Kijk dan naar het geheel als team en evalueer de samenstelling. Mathematisch is 1+1=2, ideaal gezien is 1+1=3, maar regelmatig is 1+1=0,5. Ga dus voor '3', neem eventueel genoegen met '2', maar wees eerlijk voor jezelf en besef dat je met '0.5' niet ver zal geraken. Pas als je team goed staat kijkt het team in detail naar de missie. Eens de missie helder is en iedereen gealigneerd is op waar we naartoe willen gaan (en wat belangrijk is tijdens de rit) gaat het team samen de context (organisatie, omgeving, economie, bedreigingen&opportuniteiten) onderzoeken binnen dewelke de missie moet gerealiseerd worden.

me - the team - the mission - the context

Ik vind dit niet zelf uit, maar net zoals de meeste artiesten haal ik de mosterd bij anderen die mij inspireren. Niet zelden is dat Marc Van Obberghen van Inscriptio. Het concept "me-team-mission" is een kern onderdeel van 2 Inscriptio trainingen ("The Taking Point Leadership®" & "The Way of the Sherpa®") dewelke verplicht zouden moeten zijn voor elke leider (in wording). Niet meer of niet minder.


Waar kan ik in dit alles bij helpen? Samen met jou kijken naar wat de uitdaging is, onderzoeken wat de impact kan zijn en dan het juiste team in stelling brengen en opstarten.





75 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page