top of page
  • Writer's pictureKris Mampaey

over prioritijd*"Practice what you preach". Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik ben iemand met nogal een brede interesse. Voor een generalist is dat een belangrijke eigenschap. Dankzij mijn brede interesse kan ik verschillende invalshoeken nemen om naar een situatie te kijken en zo verbanden zien die mogelijk niet zichtbaar zijn vanuit één specifieke/gespecialiseerde positie.

Voor mij maakt dit de dingen boeiend, maar soms ook vermoeiend. Zo moest ik vaststellen dat ik de voorbije maanden wel héél veel balletjes in de lucht had. Dat is leuk, maar als al je concentratie gaat naar het in de lucht houden van die balletjes, dan heb je geen tijd om eens rond te kijken. En dat is niet goed voor iemand die (graag) afwisseling (nodig) heeft.

Een ander groot nadeel is dat je door de constante focus op de balletjes vlak voor je neus je vergeet te kijken naar die grote bal in de verte waar je graag naartoe wil. Door constant te jongleren met iets teveel balletjes is het moeilijk om vooruit te bewegen.

Dus moest ik met mezelf een oefening doen die ik zo dikwijls met anderen doe; stilstaan bij wat mijn visie en mijn doel is (die grote bal in de verte) en focus brengen door kritisch naar de balletjes te kijken die ik vandaag in de lucht houd. En knopen doorhakken.

Het doet deugd om nog eens voor jezelf te herhalen wat je visie is. Ik kan het iedereen aanraden om regelmatig voor jezelf te evalueren in hoeverre datgene wat je vandaag doet in lijn ligt met je eigen visie van een betere wereld. Vooral op die momenten dat je eigenlijk geen tijd hebt (want "geen tijd" = "geen prioriteit"). Het maakt het zoveel makkelijker om beslissingen te nemen. of met andere woorden: it helps you to stay tuned... :-)

En voor diegene die het interesseert: - mijn visie: een wereld met wederzijds begrip en respect, laat ons wat meer luisteren naar elkaar en elkaar ook wat meer gunnen. - mijn overtuiging: als mensen groeien groeit hun omgeving mee. Groeien doe je door open te staan voor kennis en voor andere meningen. "Open staan" doe je door te luisteren om te begrijpen. - mijn focus: organisatie en individuele ontwikkeling

* je hebt 'm toch mag ik hopen?


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page